13. veebr 2011

Reisijuht

Et olete Šanghaisse tulemas ja tahate näha, mida oleme siin kokku ehitanud?

Ega see elu nii lihtne paraku pole. Oleme praeguseks Hiinas olnud pisut alla aasta. Selle ajaga ei saa Eestis maja püsti, ei saa ka siin. Need videod kiiresti valmivatest majadest, mida internetis näha, no need on õnneks vaid erandid.

Kuidas näha Šanghaid, mida turist ei näe... Soovitan meetodit, mida ise praegu vaba aja sisustamisel kasutan. Otsi Google'i kaardilt Šanghai kohal näiteks sõna 'temple'. Vastuseid tuleb palju, aga tegelikult on linnas templeid väga vähe. Mitte enam, kui Tallinnas kirikuid. Kõik said ju teate küll mis perioodil ära rüüstatud. Enamus vastuseid kaardil on mingid seda sõna sisaldavad asutused. Päris templitest aga soovitan kontrollida, ega LP sellest ei räägi, ja kui ei räägi, siis kindlasti seal ära käia. Siinsed kuulsad templid on väga uued ja ei sisalda väga tuntavalt järjepidevat Hiinat. Näiteks Jìngānsì, kuhu iga turist viiakse. Linna uhkeim tempel, mida pidevalt laiendatakse, tiibetlased kinkisid kuningas Asoka sambaga sarnase nelja lõviga hiigelnuia templi ette...  Võibolla teen siin ülekohut, sest ka see trall ja pillerkaar on ju Hiina. Sinna viib sind aga kindlasti LP ja hinnalised turismibürood. Näiteks oleks huvitav hoopis Shèzhuāngmiào kunagine küla taousu tempel, mis on jäämas laieneva Pudongi (Ülejõe) keskele. Kui saad seal käidud bussiga, on emotsioon veel eriti tagatud. Selleks annab ditu.google ideaalsed juhised. Shèzhuāngmiào on nagu vana-Lasnamäe nukker majake paarkümmend aastat tagasi - naabrus on maha võetud, vaid tempel aga veel alles. Ilmselt ka jääb. Kui lähed jala lähimast metroojaamast, näed ka tegelikkust, milles siinsed inimesed elavad. Rikkad ja vaesed. Templist vahetult põhja jääv Jīnqiáo on hinnatumaid elukohti nii jõukamatele hiinlastele, kui ka suurele hulgale välismaalastele.  Siin nad siis end peidavadki. Vaid vahel ilmuvad kesklinna kallitesse baaridesse lantima.

Veel soovitan jalutuskäiku Bundilt (LP teab, mis see on) mööda Suzhou jõe kaldaid paar kilomeetrit sisemaa poole. Taas päris hea läbilõige linnast. Nii uuest, kui ka vanast, tegelikust Šanghaist. Sellest, mida enam palju alles pole, kuid mille järgi Tartu Šanghai on päris tabavalt oma nime saanud.

Šanghai on tegelikult koloniaalajastu toode. Sellest ajast tuleks lisaks art déco pärandile kindlasti vaadata
üle Longchang Apartments'i nimeline rajatis - üks põnevamaid eluvorme linnas. Veebis on tohutult materjali, kohalkäik aga annab elamuse kogu eluks. Usu, pärast seal käiku ei tundugi Bund ja selle sillerdavad panoraamid enam nii ahvatlevad. Taas võiks sinna minna metroo ja bussiga.

Kaart. Plogi vasakmenüüs on ka Google'i kaart kohtadega, mis minu arvates on selles linnas erilised. Mõned on sel kaardil küll vaid mulle vajalikud aadressid, aga rohelised märgid näiteks on olulisemad kaasaegsed pargid, on ka ajaloolised vähemtuntud kooslused ja paar moodsa arhitektuuri kohta. Moodsat arhitektuuri aga siin linnas väga pole ja selle vähese peale ei tasu oma aega siin linnas raisata (Sry, Kengo!). Kui seda just mõne päeva jagu pole. Kui nimetus kaardil hiina keeles, tuleb seda lihtsalt guugeldada ja saab näha, millega tegu. Siin linnas ei tasu loota, et keegi inglise keeles räägib. Rahvusvaheline linn? Ärge uskuge. Turistilõkse mu kaardilt loodetavasti ei leia.

See on võib-olla liiga tundeliselt antud esialgne ülevaade sellest, mida eesti arhitekt oma siinses kodus sulle näitaks. Sest oma projekteeritud maju tal veel hinge taga veel ei ole. Ega linnu.



PS. Seda postitust ja ka kaarti tasub enne reisi ehk uuesti üle lugeda, täiendan neid aegamisi ja kogemuste lisandudes pidevalt!

Kommentaare ei ole: